Kina napravila najbrži super-kompjuter na svetu

Bez autora
Oct 28 2010

Vodeći kineski istraživački centar objavio je danas da je napravio najbrži super-kompjuter na svetu. Super-kompjuter Tjanhe-1 smešten je u Nacionalnom centru za super-kompjutere u severnom kineskom gradu Tjandžinu. On je sposoban da izvrši 2.507 biliona operacija u sekundi.Zvanična lista najbržih super kompjutera na svetu trebalo bi da bude objavljena sutra, i ako se potvrdi da je Tjanhe-1 najbrži, on će tako iza sebe ostaviti nosioca titule super kompjutera broj 1 - XT5 Jaguara Sekretarijata za energetiku SAD.

Kina napravila najbrži super-kompjuter na svetuVodeći kineski istraživački centar objavio je danas da je napravio najbrži super-kompjuter na svetu.

Super-kompjuter Tjanhe-1 smešten je u Nacionalnom centru za super-kompjutere u severnom kineskom gradu Tjandžinu. On je sposoban da izvrši 2.507 biliona operacija u sekundi. Zvanična lista najbržih super kompjutera na svetu trebalo bi da bude objavljena sutra, i ako se potvrdi da je Tjanhe-1 najbrži, on će tako iza sebe ostaviti nosioca titule super kompjutera broj 1 - XT5 Jaguara Sekretarijata za energetiku SAD.

Super kompjuteri koriste se za složene operacije kao što je modeliranje sistema vremenske prognoze, simulacija nuklearnih eksplozija ili dizajniranje putničkih aviona na mlazni pogon.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik